Mediegrafiker

DSC8118
DSC8261
DSC7358

En mediegrafiker arbejder med tekst og billeder til både digitale og trykte medier. Uddannelsen giver kompetencer inden for både det tekniske og kreative aspekt af grafisk design og produktion. Man lærer blandt andet at skabe reklamer, designe bøger, udvikle emballage eller udarbejde grafik til hjemmesider. Uddannelsen fokuserer på det kreative og tekniske arbejde med billeder, former og farver.

Mediegrafikere kan finde beskæftigelse hos reklame- og kommunikationsbureauer, aviser, magasiner, større virksomheder eller offentlige organisationer, eller de kan vælge at drive egen virksomhed.

Varighed og struktur

Erhvervsuddannelsen til mediegrafiker varer tre år og 11 måneder. For voksne, der er fyldt 25 år, kan uddannelsens varighed være kortere. 

Uddannelsen veksler mellem skole og oplæring. Der indgår 30 skoleuger i hovedforløbet fordelt på fire hovedforløb. Uddannelsen afsluttes med svendeprøve.

Regler for uddannelsen

Reglerne for uddannelsen fremgår af gældende bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til mediegrafiker og i uddannelsesordningen samt fagbeskrivelserne. Uddannelsesordningen er grundlaget for skolens udarbejdelse af den lokale undervisningsplan.

 

Uddannelsens fag og specialefag

Uddannelsens fagoversigt giver et overblik over skoleperioderne og fordelingen af de forskellige fag. Under uddannelsen vælger lærlingen og virksomheden sammen valgfri specialefag med en samlet varighed på 6 uger. Derudover kan de aftale op til 4 ugers erhvervsrettet påbygning.

Her kan du se fagoversigten, fagbeskrivelserne og de valgfri specialefag:

Fagoversigt

Fagbeskrivelser

Valgfri specialefag

Vejledninger til hovedforløbet

I samarbejde med skolerne er der udarbejdet vejledninger til uddannelsens hovedforløb fra 1. til 4. hovedforløb. Vejledningerne giver anvisninger på den helhedsorienterede undervisning og udfolder temaet for det enkelte hovedforløb. Vejledningen til 4. hovedforløb adskiller sig fra de øvrige vejledninger ved at beskrive en fast struktur med fastlagte projektfaser og varigheder knyttet til uddannelsens afsluttende prøve, svendeprøven.

Vejledningerne kommer med forslag til fagligt indhold, fagenes samspil og tilstræber at være retningsgivende for det faglige niveau. 

Portfolio-arbejde gennem uddannelsen

Mediegrafikeren arbejder gennem hele uddannelsen med en portfolio. Formålet med portfolien er at vise lærlingens tilegnelse af de erhvervsfaglige, almene og personlige kompetencemål for uddannelsen.

Lærlingen supplerer løbende gennem uddannelsen portfolien med opgaver, produkter eller produktioner, som lærlingen selv har udført eller selvstændigt har taget del i. Arbejdet med portfolien indgår i lærlingens personlige uddannelsesplan og i skoleuddannelsen på hovedforløbet. Skolen oplyser om tidspunktet for aflevering og feedback på lærlingens portfolio.

Til svendeprøven vælger lærlingen selv produkter til portfolien som del af bedømmelsesgrundlaget. Produkterne skal også her være nogle, som lærlingen selv har udført eller selvstændigt har taget del i. Grafisk Uddannelsesudvalg har udarbejdet en vejledning til lærlingen, der uddyber reglerne for portfolien.

Hent vejledning 

Svendeprøve og svendeprøvegebyr

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve som del af 4. hovedforløb, som er lærlingens sidste skoleophold. Svendeprøven er en mundtlig prøve over lærlingens præsentation af et overordnet grafisk koncept til en kampagne med udarbejdelse af to kampagneprodukter (svendestykker) og suppleres af lærlingens portfolioprodukter fra praktikken.

Mediegrafikeruddannelsens svendeprøve er beskrevet i en vejledning til svendeprøven.

I forbindelse med at lærlingen afslutter sin uddannelse og går til svendeprøve, opkræves virksomheden et svendeprøvegebyr. Gebyret dækker udgifter, som lærlingens gennemførelse af svendeprøven medfører for Grafisk Uddannelsesudvalg. Svendeprøvegebyret er fastsat til 3.000 kr. pr. lærling.

Løn

Lærlingen er berettiget til SU under grundforløbet, indtil der indgås en uddannelsesaftale. I den del af uddannelsen, der er omfattet af en uddannelsesaftale med en virksomhed, betaler virksomheden løn i henhold til gældende overenskomst under både praktikken og skoleophold:

Både GRAKOM Arbejdsgiver og Dansk Erhverv Arbejdsgiver har gældende uddannelsesoverenskomst med HK Privat for mediegrafikeruddannelsen. Nedenstående lønbestemmelser er fra Funktionæroverenskomsten GRAKOM Arbejdsgivere HK Privat 2023-2025.

Virksomheden modtager lønrefusion fra AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) under skoleophold. Læs mere på Virk.dk.

Lærlinge der er startet før 1. september 2020
For nuværende mediegrafikerlærlinge med uddannelsesaftale med startdato før 1. september 2020 gælder de følgende mindstelønsatser pr. måned:

År Gammel sats 1. marts 2023 1. marts 2024
1. år 13.365 13.966 14.455
2. år 14.731 15.394 15.933
3. år 16.745 17.499 18.111
4. år 18.349 19.175 19.846

 

Lærlinge der er startet den 1. september 2020 eller senere
Mediegrafikerlærlinge med en uddannelsesaftale med startdato 1. september 2020 eller senere er omfattet af pensionsordning fra deres fyldte 18 år. For disse lærlinge gælder de følgende mindstelønsatser pr. måned:

År Gammel sats 1. marts 2023 1. marts 2024
1. år 12.416 12.975 13.429
2. år 13.680 14.296 14.796
3. år 15.544 16.243 16.812
4. år 17.029 17.795 18.418

 

Over 25 år
For alle lærlinge gælder, at hvis den praktiske uddannelse påbegyndes efter det fyldte 25. år, aftales lønnen i hvert tilfælde på baggrund af den pågældendes hidtidige beskæftigelse og uddannelse.

Afsluttes en uddannelsesaftale med mindre end uddannelsens fastsatte varighed, afkortes antallet af lønsatser tilsvarende, så det er de sidste satser, der er gældende. Er uddannelsesaftalen for eksempel indgået på 3 år og 6 måneder, svarende til en nedsættelse på 5 måneder, aflønnes i 7 måneder med 1. års sats og derefter med henholdsvis 2. og 3. års sats samt med 4. års sats i uddannelsens sidste 11 måneder.

Ferie, pension m.m.

Ferieregler
Lærlinge er omfattet af ferieloven og optjener under uddannelsen ret til ferie med feriegodtgørelse eller ferie med løn efter ferielovens almindelige regler. Herudover giver loven lærlinge en særlig ferieret i den første og anden hele ferieafholdelsesperiode.

Regler for feriefridage og andre særlige fridage følger overenskomstens bestemmelser.

Pension for lærlinge
Mediegrafikerlærlinge med en uddannelsesaftale med startdato 1. september 2020 eller senere er omfattet af overenskomstens bestemmelser om pension fra deres fyldte 18 år.

Forsikring
Lærlinge, der ikke allerede er omfattet af arbejdsgiverbetalt pensions- eller forsikringsordning, har krav på følgende forsikringsydelser:

  • Invalidepension
  • Invalidesum
  • Forsikring ved kritisk sygdom
  • Dødsfaldssum

Forsikringssummer mm. fremgår af overenskomsten.

Ordningen gælder ikke for mediegrafikerlærlinge med en uddannelsesaftale med startdato 1. september 2020 eller senere.

Fritvalgslønkonto

Lærlinge er omfattet af overenskomstens bestemmelse om fritvalgslønkonto.

Voksenlærling

Arbejdsgivere kan få tilskud til at ansætte voksenlærlinge over 25 år igennem den såkaldte voksenlærlingeordning. Med voksenlærlingeordningen kan virksomheder modtage tilskud fra jobcentret til den løn, de betaler til lærlingen, hvis bestemte forudsætninger er opfyldt.

Læs mere om reglerne på star.dk

Skoler der udbyder uddannelsen

Skoler der udbyder grundforløbet til mediegrafiker: 

Link til Erhvervsuddannelseskortet

Informationsmateriale til lærling og virksomhed